Hola, Benvinguts a Riudecanyes!

GAUDEIX-DE-RIUDECANYES-02

Riudecanyes és una petita vila situada a l’interior de la Costa Daurada. amb una extensió 16,54 km2, està situat al sector meridional de la comarca del Baix Camp, als vessants meridionals de Puigmarí i als orientals de la serra de l’Argentera.

Està format majoritàriament per terres muntanyoses que assoleixen el punt més alt al cim d’Escornalbou (on hi ha l’ermita de Sta. Bàrbara) de 694 m. d’altitud.

La vila es troba sota l’embassament, a la dreta de la riera que porta el mateix nom i a 10 Km. en línia recta del port de Cambrils.

Existeixen tres elements que donen caràcter i singularitat a la vila: els carrers, el castell i l’embassament.

Els carrers porten els noms dels dies de la setmana i no ha estat fins fa ben poc que la llista s’ha hagut d’ampliar amb noves referències.

El castell-monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, documentat des del segle XII i enturonat en un dels punts mes alts del terme, s’ha convertit en un lloc d’obligada visita turística.

L’embassament de Riudecanyes, situat entre el poble i la Serra, matisa les característiques pròpies del paisatge dels boscos de Pineda i convida a les passejades o a una bona estona de pesca.

Un lloc a cavall de la muntanya i el mar que ofereix als seus visitants la possibilitat de viure “l’esperit” dels petits pobles.

 

CONOCE-RIUDECANYES-TARRAGONA-21
CONOCE-RIUDECANYES-TARRAGONA-26
RIUDECANYES-TASTAVERD-04
CONOCE-RIUDECANYES-TARRAGONA-22
RALLY-CATALUNYA-RIUDECANYES
IGLESIA-SAN-MATEU-RIUDECANYES-03

 

Una mica d’història

Les primeres dades escrites situen Riudecanyes al segle XII. A partir de 1387 passà a ser de forma efectiva el cap de la baronia d’Escornalbou, que comprenia vuit termes veïns, amb una superfície de 101 km2, i de la qual eren titulars els arquebisbes de Tarragona. A la vila, hi residia el batlle, el governador delegat del bisbe, i hi havia la notaria de la baronia, la casa Rendes, on s’aplegaven els drets senyorials. Va desaparèixer el 1811 amb l’extinció de les senyories.

Des de l’establiment de la festa de Corpus al segle XV, se celebrà la seva vuitada, fet que donà origen a les festes dels barris i als noms dels carrers: Els dies de la setmana excepte el dijous.

Al terme de Riudecanyes s’hi han trobat restes del paleolític mitjà que testimonien la presència humana d’un poblat preromà.

La Baronía de Escornalbou

La Baronia d’Escornalbou va néixer quan, entre 1162 i 1170, el rei Alfons II va lliurar a Albert de Castellvell el paratge deshabitat d’Escornalbou. La concessió del rei era perquè Castellvell fortifiqués el lloc, s’encarregués de la seva població i construís un convent de canonges que estaria dedicat a Sant Miquel i que quedaria a les ordres de la cúria de Tarragona. Comprenen la Baronia els actuals termes de Vilanova d’Escornalbou, Colldejou, Riudecanyes, Duesaigües, Pradell, Argentera, la Torre de Fontaubella.

 

CASTELL-DE-ESCORNALBOU-05
PANTANO-RIUDECANYES-11
CASTELL-DE-ESCORNALBOU-04
INTERIOR-IGLESIA-SAN-MATEU-RIUDECANYES-02
INTERIOR-CASTELL-DE-ESCORNALBOU-RIUDECANYES-BY-FELIXGP-04
ESCORNALBOU-04

 

Cultura

L’edifici més destacable del terme municipal és el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. Malgrat les nombroses reformes, encara es pot veure traces de l’edifici romànic com l’església o la portalada.

L’església parroquial de Sant Mateu, fou alçada l’any 1582.

És un edifici renaixentista construït de pedra i morter, amb columnes de pedra picada i voltes de rajola i guix. Originalment comptava amb un magnífic altar major del 1602 i amb vuit capelles i catorze altars.

El campanar de vint-i-cinc metres té dos cossos. El rellotge construït l’any 1845 ha estat restaurat diverses vegades.

La seva construcció va ser impulsada des de finals del segle XIX i l’any 1903 fou projectada la construcció d’un embassament a la riera de Riudecanyes per tal de proveir bàsicament les necessitats de la ciutat de Reus.

El 1904 es posà la primera pedra i va entrar en servei el 1918. Al novembre de 1991 s’inaugurà l’obra de recreixement, que suposà arribar als 5,2 Hm3. d’aigua embassada.

Actualment l’aigua es destina als regadius de la comarca i al proveïment de diverses poblacions.

 

RIUDECANYES-TASTAVERD-06
RIUDECANYES-TASTAVERD-07
CENTRO-DE-INTERPRETACIÓN-DE-LOS-SABORES-Y-MUSEO-DEL-ACEITE-DE-OLIVA-DE-RIUDECANYES-04
RIUDECANYES-TASTAVERD-03
RIUDECANYES-TASTAVERD-02
RIUDECANYES-TASTAVERD-05

 

Festes i Tradicions

 

St. Abdo i St. Senén (Festes Majors)

Últim dissabte de juliol.

St. Mateu (Festes Majors)

Tercer dissabte de setembre.

Setmana Santa

La Confraria de La Puríssima Sang de Nostre Sr. Jesucrist celebra cada any una Setmana Santa plena d’actes, culminats amb una solemne processó del Sant Enterrament, el divendres Sant.

Diada Nacional de Catalunya

El 11 de setembre, es commemora cada any al nostre poble amb una enlairada de coets, una conferencia reivindicativa, a càrrec de significades personalitats dels Països Catalans o internacionals, al parc de les glaneres , acabant amb un refrigeri popular.

Festa de L´Oli

El primer cap de setmana de gener la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes, celebra per tots el socis i públic en general, la festa del oli, amb un esmorzar popular.

Tastaverd

El dissabte abans de Setmana Santa, celebrem la Fira Tastaverd, fira dels Sentits.
Una fira dedicada al producte ecològics, naturals, artesans i oficis antics, amenitzats amb musica popular, castells, etc.

Carnaval

Rua de i ball de disfresses, diumenge de Carnaval, enterrament de la Sardina, dimarts de Carnaval.

Revetlla de Sant Joan

23 de juny.
Sopar del Senalló, a la plaça de l’església.

Concert de les Espelmes

Tercer Cap de Setmana de Juliol.
Concert de Musica Clàssica a la plaça de l’església, a la llum de les espelmes.

Revetlla de la Mare de Déu D´Agost

14 d’agost.
Sopar popular de Coca en Recapte amb Sangria, a la pista de les Escoles.

Castanyada

31 d’octubre.