COMUNICAT OFICIAL per les veïnes i els veïns de Riudecanyes sobre l’escenari d’emergència dins del pla de sequera

COMUNICAT OFICIAL a les veïnes i els veïns de Riudecanyes sobre la notícia publicada avui per l’Agència Catalana de l’Aigua: “Riudecanyes i Duesaigües entren en escenari d’emergència dins del pla de sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua”.

Benvolgudes veïnes i veïns,

Us faig saber, que aquest dimecres 2 d’agost, l’Agència Catalana de l’Aigua, empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha declarat l’escenari d’emergència a l’aqüífer del Fluvià Muga i a l’embassament de Riudecanyes. Un escenari que, al Baix Camp afecta els municipis de Riudecanyes i Duesaigües, era des de fa temps, una situació que es preveia que pogués arribar si no plovia. 

És per això que l’equip de govern de l’Ajuntament de Riudecanyes convoquem a totes les veïnes i els veïns a una reunió informativa demà a les 20 h a la sala del Cinema de la Societat Recreativa de Riudecanyes.

Tanmateix, m’agradaria deixar constància de com ha anat el procés i explicar-vos per què Riudecanyes es troba en estat d’emergència per sequera, gairebé d’un dia per l’altre. 

Els estats de sequera de Catalunya, dins del pla de sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua, es calculen segons la pluviometria recollida en algunes zones. En el cas dels embassaments de Riudecanyes i de Siurana, és a dir el nostre, es calculen per nivell del volum d’aigua embassada. Després de 30 mesos sense pluja abundant a la nostra zona, el nivell acumulat en els dos embassaments ha anat baixant, fins a arribar aquest passat diumenge per sota del nivell establert al pla de sequera de la Generalitat de Catalunya, fixat a 1 hm3.

Aquest fet s’agreuja encara més, ja que el pla de sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua contempla que municipis com els nostres: Riudecanyes i Duesaigües, amb un pantà al seu terme, passem d’estar en fase de prealerta (com estàvem fins aquest cap de setmana) a fase d’emergència (com estarem a partir de la setmana que ve), sense estar en alerta. Perquè ho entengueu d’una manera més senzilla i visual, aquest pla ens fa passar d’estar a semàfor verd a semàfor vermell, sense passar pel groc (alerta) ni pel taronja (excepcionalitat).  Cal dir, que com a Ajuntament afectat, hem comunicat en diverses ocasions la nostra disconformitat en la qualificació del mapa de la sequera, i de moment, no ha pogut ser esmenada dins el pla de sequera aprovat per la Generalitat de Catalunya.

Tanmateix, tal com marca el pla de sequera, com a municipi declarat en emergència per sequera una sèrie de restriccions per tal de garantir l’abastament de l’aigua de boca. Unes restriccions que, en el nostre cas, canviaran poc el funcionament diari de la nostra població. Ja que fins ara, ja complíem l’estalvi que marca la nova mesura.  

Segons el pla de sequera establert per l’Agència Catalana de l’Aigua, les mesures que s’han de dur a terme en escenari d’emergència i que afecten la població són les següents:

  • Limitació del consum diari global de la població per abastament a un màxim de 200 litres per habitant i dia. Un escenari, que a Riudecanyes ja fa molt temps que no se sobrepassa, i així ho demostren les dades de seguiment que en disposa l’empresa mixta del Consell Comarcal del Baix Camp, Comaigua i gestora integral del cicle de l’aigua al municipi de Riudecanyes. Els nostres dos municipis: Riudecanyes i Duesaigües, ja es troben des de fa molt temps per sota del consum màxim establert des d’ara.
  • Supressió del reg agrícola. Una de les dificultats que més negativament repercutirà a la nostra població, ja que gran part del teixit productiu es troba immers en el sector primari, tant pel que fa a l’horta com als cultius i conreus.
  • Restricció de l’ús d’aigua en l’àmbit industrial i l’ús recreatiu.
  • Prohibició l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant públiques com privades.
  • Prohibició l’ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar vehicles, excepte en establiments de neteja específics i que reutilitzen l’aigua.

Des de l’Ajuntament de Riudecanyes, estem treballant en l’elaboració d’una ordenança municipal per a l’estalvi d’aigua. Cal tenir present també, que tot i l’estat dels embassaments ara com ara, Siurana amb 0,71 hm3 i Riudecanyes amb 0,28 hm,3 l’abastiment de l’aigua de boca de Riudecanyes està garantit. Recordem, però, que l’aigua de boca del nostre municipi únicament prové del pantà, i que per això cal fer-ne un ús responsable i inclús fer un esforç com a població per tal de potenciar-ne l’estalvi. 

És ben evident que la qualitat de l’aigua de boca cada vegada és més dificultosa d’aconseguir, ja que les concentracions de fangs i de metalls augmenten, però s’han ampliat i millorat totes les instal·lacions de filtratge i potabilització per tal de garantir que l’aigua de boca que arriba a les cases mantingui la qualitat necessària. Precisament, aquests dos últims dies hem tingut un episodi de terbolesa causat per una avaria en el sistema de filtratge, el qual hi estem treballant per resoldre-ho amb el mínim temps i impacte possible. 

Garantir l’aigua de boca a la població de Riudecanyes és la prioritat de l’equip de govern de l’Ajuntament, és per això que hi ha la possibilitat d’aportar aigua externa en cisternes i poder fer així una dilució amb l’aigua del pantà per tal de potabilitzar-la. Al mateix temps, estem buscant alternatives per a poder autoabastir-nos a través de la construcció de nous pous per captar aigua. 

Cordialment,

Ernest Roigé

Alcalde de Riudecanyes